Какво да направим при ПТП в България

Какво да направим при ПТП в България

Попълване на констативен протокол

Катастрофите по пътищата са често срещани и могат да се случат дори на най-опитните и внимателни водачи. Инцидентите стават за части от секундата и понякога не зависи от нас да бъдат избегнати или предотвратени. В тази връзка е важно да знаем, че реакцията ни след инцидент е от огромно значение. Има стъпки, които, ако бъдат следвани, можем по-лесно да преминем през неприятната ситуация. В следващите редове Ви даваме цялостно ръководство и стъпки за следване при участие в пътнотранспортно произшествие.

Първа реакция при инцидент

Запазването на самообладание в подобна ситуация може да се окаже сериозно предизвикателство. Въпреки това, опитайте да не позволявате на емоциите да диктуват вашите действия. Ако в инцидента има пострадали лица, незабавно се обадете за помощ на спешен телефон 112. Ако Вие сте клиент на ЗК “Лев Инс” АД и притежавате полица “Гражданска Отговорност” или “Авто Каско”, следващото Ви обаждане трябва да бъде към нашия денонощен спешен телефон 0800 10 200. Там ще получите незабавно съдействие от нашите колеги в Кол-център, а при нужда на място ще дойдат и колегите ни от Авто Асистънс. В зависимост от това какви автомобилни застраховки сте сключили, щетите по вашия автомобил и този на другите участници могат да бъдат отстранени за сметка на застрахователя, дори ако ПТП е настъпило по ваша вина.

Кога е необходимо посещение от КАТ при ПТП?

В случай на ПТП, КАТ задължително посещава местопроизшествието, ако:

 • При произшествието има ранени хора;
 • При повече от двама участници в катастрофата – верижна катастрофа;
 • При самокатастрофа – удар в дърво, ограда, осветителен стълб, спряла кола и др.;
 • При несъгласие между участниците, относно поемането на отговорност за причиняването на ПТП;
 • Произшествието затруднява движението и причинява задръстване;
 • При съмнение, че другият участник е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимите права за управление;
 • В произшествието участва МПС, което превозва опасен товар или товар, който се е разпилял на пътя и в резултат на това създава опасност за движението;
 • В произшествието участва МПС с чуждестранна регистрация.

Деклариране на ПТП само с двустранен констативен протокол

ПТП, при което няма пострадали лица, участвали са само два автомобила и между водачите има съгласие за вината, ПТП-то може да бъде декларирано с двустранен констативен протокол /ДКП/. ДКП представлява индигиран документ в два екземпляра – по един за всеки от водачите. Подобен документ получавате от застрахователя при сключване на полица “Гражданска отговорност” или “Авто Каско”.

Попълване на ПТП протокол

Изключително важно е протоколът да бъде попълнен правилно, за да бъде признат от застрахователя. Ето някои насоки за правилното му попълване:

 • Важно! Ако нямате опит и преди не сте попълвали двустранен констативен протокол, потърсете помощ от мобилна група с обаждане на 0800 10 200, за да си спестите главоболия причинени от грешно попълнен такъв. Последствията могат да бъдат изключително сериозни, като отказ на застрахователя да изплати обезщетенията, например.
 • Протоколът се попълва непосредствено след появата на инцидента и на мястото на произшествието;
 • Трябва задължително да попълните всички реквизити в протокола;
 • Протоколът се попълва четливо, без пропуски, грешки, задрасквания, корекции. Това го прави невалиден. Ако сте допуснали каквато и да е грешка, попълнете нов;
 • Съдържащите се в протокола данни се взимат от полиците по гражданска отговорност на двамата участници и свидетелствата за правоуправление (шофьорската книжка). Двамата участници са длъжни да ги предоставят.
 • Всеки екземпляр от протокола се подписва и от двамата участници.
 • Всеки участник трябва да има екземпляр от протокола.
 • В лявата колона, на участник “А” попълва виновният водач, докато в колона “Б” попълва пострадалият.
 • Ако не изпълните тези свои задължения, застрахователят по застраховка „Гражданска отговорност”, може да откаже изплащане на застрахователно обезщетение.
Двустранен констативен протокол на ЗК "Лев Инс" АД

Кога и как да уведомите застрахователя?

При застраховка “Гражданска отговорност” е добре виновният водач да уведоми застрахователната си компания за инцидента в 7-дневен срок. Пострадалият шофьор има право да предяви претенция за обезщетение при застрахователя на виновния водач. В общия случай е добре застрахователят да бъде уведомен до 7 дни след инцидента.

Щети по застраховка Каско се предявяват в 5 дневен срок от настъпване на събитието или от неговото установяване. При “Кражба” и “Грабеж” срокът е до 24 часа, докато при “Пожар” – 72 часа. Клиентите на Лев Инс имат на разположение мобилно приложение за завеждане на щети, с което получават “бърза писта” за обработка на претенции. Достъп до приложението може да се получи чрез обаждане на безплатен денонощен телефон 0800 15 333.

Обезщетенията се изплащат в 15-дневен срок, след като застрахованият или увредените трети лица са представили всички изискани документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите, но не по-късно от 3 месеца от датата, на която претенцията по застраховката е била заведена.

Инфо-карта със съвети при ПТП в чужбина

При инцидент в чужбина е изключително важно незабавно да уведомите застрахователя. Съществуват добри практики и набор от действия, които да ви гарантират, че ще преминете безпроблемно през ситуацията и няма да бъдете подведен да разпишете документи, които не разбирате. В статията от линка сме описали подробно какво трябва да предприеме водач при ПТП в чужбина.

Спазването на инструкциите ще доведе до безпроблемно преминаване през инцидента, както и до намаляване на цената на вашата застраховка, съобразно законовите разпоредби.

phone assistance